SON EKLENENLER

Emekli maaşı hesaplama yöntemi değişecek! 2. emeklilik geliyor...

 Emekli maaşı hesaplama yöntemine dair yeni düzenlemelerin yer alacağı emeklilik paketi Meclis gündemine geliyor.
18 Ekim 2024 06:37

Emekli maaşı hesaplama yöntemi değişecek! 2. emeklilik geliyor...

 Emekli maaşı hesaplama yöntemine dair yeni düzenlemelerin yer alacağı emeklilik paketi Meclis gündemine geliyor. Emekli maaşı ödemelerinde 2024 ve 2025 farkına dair çalışmanın da yer aldığı pakette, üç ayrı döneme göre hesaplanan emekli maaşı, tek bir hesaplama yöntemiyle sadeleştirilecek. Öte yandan prim gün sayısının da etkili olacağı bir sistem gündemde. Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi, ikinci emekli maaşı fırsatı ve emeklilik şartlarının yenilenmesi gibi düzenlemelerin yer alması beklenen paketteki diğer detaylar neler olacak? İşte merak edilenler...

Üç ayrı döneme bakılarak hesaplanan emekli maaşı için tek bir hesaplama yönteminin Meclis gündemine taşınması bekleniyor. Emekli vatandaşlar Meclis'e sunulacak emeklilik paketi içerisinde yer alacak söz konusu düzenleme ile beraber yer alacak diğer düzenlemeleri de merak ediyor. İşte emekli maaşı ödemelerinde etkili olacak yeni sisteme ilişkin merak edilen tüm detaylar...

EMEKLİ MAAŞI İÇİN SİSTEM YENİDEN ŞEKİLLENECEK

Emekli maaşı hesaplama yöntemi değişecek. Öte yandan artık prim günü de emekli maaşı ödemelerinde etkili olacak. Söz konusu düzenleme Meclis'e sunulacak emeklilik paketi içerisinde yer alacak. Üçlü aylık bağlama sistemi ve emekli olma şartlarına ilişkin yeni düzenlemelerin yer alacağı pakette, vatandaşa mevcut emekliliklerinin yanında ikinci bir emekli maaşı alma imkanı doğacak.

KÖK VE TABAN MAAŞ AYRIMI KALKACAK

Emekli maaş sistemi yeniden belirlenecek. Bu yıl çıkması beklenen yeni paket ile sadece ödenen primler değil çalışma günleri de maaşı yükseltecek. Kök ve taban maaş ayrımı kalkacak. Çalışan emekliye de ikinci maaş imkanı gelecek. Yasadan sonra sigortalı olanlara yeni emeklilik şartları gelecek.

TAMAMLAYICI EMEKLİLİK SİSTEMİ DE DEVREYE ALINACAK

Orta Vadeli Programla birlikte gündeme gelen yeni emeklilik sistemi paketinin bu yıl içinde TBMM gündemine gelmesi bekleniyor. Pakette hem maaş bağlama sistemi ile ilgili yenilikler yer alacak hem de bundan sonraki dönem için emekli olma şartları değişecek.

Bu arada Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi de devreye alınacak. Söz konusu paketin bütçe görüşmelerinden sonra TBMM gündemine gelmesi bekleniyor.

EMEKLİ MAAŞI SİSTEMİNDE PRİM ÖDEME GÜN SAYISI ÖNE ÇIKACAK

Uzun süredir tartışılan emekli maaş bağlama sistemi ile ilgili yenilikler de netleşmeye başladı. Orta Vadeli Programda da yer alan 'Emekliliği değil çalışmayı teşvik eden' sistemde prim ödeme gün sayısı öne çıkacak.

Böylece sadece ödenen primler değil çalışılan gün sayısı da emekli aylık bağlamada etkili olacak ve çok çalışanın aylığı daha fazla olacak.

Böylece özellikle asgari ücretten prim ödeyenlerle ilgili yapılan 'Çalıştıkça aylık düşüyor' tartışması da sona erecek. Kayıt dışılığı teşvik eden bu tartışma ortadan kalkmış olacak.

EMEKLİ MAAŞI TUTARINI YÜKSELTMEK İSTEYEN ÇALIŞMA HAYATINDA DAHA ÇOK KALACAK

Bugün uygulanan üçlü aylık bağlama sisteminin de değişmesi gündemde. Üç dönem için farklı çarpanlarla hesaplanan aylıklar tek bir formülle ortaya çıkacak. Burada prim miktarları kadar gün sayısının da hesaba katılacak olması çok çalışan ile az prim günü olan arasında fark oluşturacak.

Böylece 3600 gün ile emekli olan birisi ile 9000 gün ile emekli olan birisi arasında çok azalan maaş farkı değişecek. Çok günü olanların maaşı yüksek olacak. Emekli aylığını yükseltmek isteyenler çalışma hayatında daha çok kalacak. Yeni dönem ile birlikte emekli olanlar için kök aylık taban aylık gibi farklar da bulunmayacak.

SİGORTALILARA YENİ SİSTEM

Paketin içinde bundan sonraki emekli olma şartlarıyla ilgili yeniliklerin de bulunması bekleniyor. Üzerinden çalışılan konulardan birisi de ilk kez sigortalı olacak gençlerle ilgili emeklilik şartlarının belirlenmesi üzerinde duruluyor. Burada özellikle yaş şartının yeniden belirlenebileceği kadınlarda 60 erkeklerde 65 olarak tespit edilmesi bekleniyor.

Yasa yürürlüğü girdikten sonra sigortalı olanlar bu yeni düzenlemeye tabi olacak. Böylece sosyal güvenlik sistemindeki aktif pasif dengesinin sağlanması da amaçlanıyor. Ancak bu konu üzerinde çalışmalar devam ediyor.

İKİNCİ EMEKLİLİK BAŞLAYACAK

Yine Orta Vadeli Programda yer alan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi de bu dönemde devreye girecek. Çalışanlar için sosyal güvenliğin dışında bir emeklilik imkanını getirilmesi sağlanacak.

Burada ödenecek primlere işveren ve devlet de katkı yapacak. Tamamlayıcı emeklilikten mevcut sigortalılarla birlikte çalışma hayatına dönmüş olana emekliler de yararlanabilecek. Böylece mevcut emekliliklerinin yanında ikinci bir emekli maaşı alma imkanı doğacak.

SABAH

TÜRKİYE KOLLUK SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER